Arvio: Run The Jewelsin uusin latinalaisittain – Hiphop-duon laulut saivat tulista lisämaustetta Väli- ja Etelä-Amerikasta

Arvio julkaistu Soundissa 2/2023.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Run The Jewels
RTJ QU4TRO
Jewel Runners/BMG

Killer Miken ja El-P:n vuoden 2020 RTJ4-albumista uudelleenmiksattu värikäs ja monipuolinen levy nostaa valokeilaan joukon Latinalaisen Amerikan taiteilijoita ja heidän versiointinsa atlantalaisduon menestyskappaleista.

Horisontteja laajentava albumi on kaoottisen yhtenäinen kokonaisuus, jonka punaisena lankana toimivat lattarit, tällä kertaa Honduras, Venezuela, Kolumbia ja Meksiko. Kokonaisen maanosan sisällyttäminen levylle johtaa väistämättömään kulttuurien, vaikutteiden ja villisti erilaisten soundien sekamelskaan. Kiinnostavimmiksi tässä hullunmyllyssä muotoutuvat kappaleet, joita on salsakaikujen, cumbian, kitarariffien ja marimbatahtien läpi lähes mahdoton tunnistaa RTJ:n alkuperäiskappaleiksi. Myös lattaritaiteilijoiden tunteen palo, energia ja luovuus on tarttuvaa.

Vaikka joukossa on pari tunnettua nimeä, niin suurimmaksi osaksi RTJ CU4TRO nostaa esille kokonaisvaltaisesti (dj:t, tuottajat, muusikot, visuaaliset taiteet) marginaalin ruskeita artisteja, mikä viestii aidosta kiinnostuksesta Latinalaisen Amerikan taiteilijoita kohtaan. RTJ on tunnetusti modernin aktivismin edelläkävijä – menestyksen myötä kaksikosta on tullut yhteiskunnallisia vaikuttajia, joiden mielipiteitä arvostetaan ja jotka osaavat käyttää valtaansa oikein.

RTJ CU4TRO on myös hyväntekeväisyysprojekti, jonka tuotot ohjataan yhdistämään Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla hajotettuja perheitä.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa