Arvio: Silta suomalaisuuden ja americanan välillä – SaintPolis on sisäistänyt genrensä vaikutteet ihailtavasti

Arvio julkaistu Soundissa 1/2023.
Kirjoittanut: Pertti Ojala.

Arvio

SaintPolis
Gears Of The Heart Change
SaintPoliSongs

Tampereelta käsin vasta runsaan vuoden toiminut SaintPolis debytoi kokopitkästi varsin vakuuttavasti. Salaperäisesti itsensä ristinyt bändi ilmoittaa tehtäväkseen rakentaa siltaa suomalaisuuden ja americanan välille. Pyrkimyksessään SaintPolis myös onnistuu kiitettävästi.

Gears Of The Heart Change ei peittele sitä, että tekijänsä ovat Wilconsa, The Jayhawksinsa ja Tom Pettynsä kuunnelleet. Musiikkinsa perimän voi kuitenkin kuulla juontuvan aina The Byrdsistä saakka, ja 4AM-kappaleen kookkaudessa aistii myös brucespringsteenmäistä vivahdetta.

Vahvaa melodisuutta huokuvien biisien toteutuksessa SaintPolisin valtteina ovat akustisen ja sähköisen kitaroinnin sävykkyys, maittavat lauluharmoniat ja pianon ja urkujen rooli soinnin silaajana. Kun osalla bändin jäsenistä on taustaa ja kokemusta aina viime vuosisadan lopulla vaikuttaneesta kitarapopcombo Cartoon Treestä alkaen ja tuoreempana Lepolan Akka & Kulkutauti -yhtyeestä, niin Gears Of The Heart Changen monipuolista kypsyyttä ei tarvitse ihmetellä.

Suddenlyn tehokkuus, Youn kevytrummutettu kantrijolkotus ja Little Wooden Boatin astetta rujompi kitarointi ovat vain osa SaintPolisin ensialbumilta ihailtavasti välittyvää genren hallintaa ja sisäistämistä.

Lisää luettavaa