Arvio: Surrealistis-emotionaalista jännää epämukavuusalueella – Sunking vie kuulijansa matkalle tuntemattomaan

Arvio julkaistu Soundissa 1/2023.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Sunking
Smug
Anti-

Sunking on seattlelaisesta kokeellisesta jazz-kokoonpanosta High Pulpista tutun duon Bobby Granfeltin ja Antoine Martelin sivuprojekti, joka on kaaoksenomainen sekoitus Kamasi Washingtonia ja J Dillaa, mutta yhtä lailla Alex G:n sekä Modest Mousen inspiroima.

Henkisesti se on tee-se-itse punkia, mutta musiikillisesti psykedeelistä jazzia, joka on kuorrutettu mitä erilaisemmilla sämpleillä ja live-instrumenteilla, kuten sentimentaalisilla puhaltimilla, sekopäisillä syntetisaattorikoukuilla, viettelevillä kitaroilla ja aggressiivisilla rummuilla.

Villin kekseliäs ja hypnoottinen albumi rakentaa tarinansa kaaren 19 instrumentaalibiisillä, jotka vievät kuulijan matkalle tuntemattomaan, mutta tunnistettavien tunteiden kirjoon. Vain 60-180 sekunnin mittaiset, pitkälti improvisoimalla syntyneet kappaleet onnistuvat kerronnassaan hyödyntämällä laajaa valikoimaa melodisia ja rytmisiä työkaluja. Ne tekevät musiikista hämmentävää ja epäselvää, ajoittain jopa kakofonista tai riitasointuista. Välillä biisit ovat herkän lohdullisia, jopa kauniita, mutta samalla käsinkosketeltavan ahdistavia. Odottamattomat sävyt ja abstraktit kappalerakenteet luovat tunnelman, joka on surrealistisen emotionaalinen. Albumi on universumin sanelema ja hetkessä kiinni, mutta ajaton. Se on mukavan jännittävä, mutta kuulijansa epämukavuusalueelle haastava.

Lisää luettavaa