Arvio: Taiteellisen maagista realismia koronavuosista – The Golden Dregsin levollinen albumi on kasvutarina ja selviytymisraportti

Arvio julkaistu Soundissa 2/2023.
Kirjoittanut: Asko Alanen.

Arvio

The Golden Dregs
On Grace & Dignity
4AD

The Golden Dregs on cornwallilaisen muusikon Ben Woodsin bändiprojekti, joka on kahden pienjulkaisun jälkeen sainattu isommalle 4AD-indielabelille. Käyntikorttina toimi korona-vuosien aikana syntynyt intiimi On Grace & Dignity -albumi, joka henkii hyvin rauhallista ja filosofista olotilaa lockdownin jähmettämän kyläyhteisön elämässä. Woods menetti karanteenin vuoksi työpaikkansa citybaarissa. Hän palasi kotikylään ja vietti talvea rakennustöissä. Levyn laulut kertovat sekä kasvutarinaa että ajankohtaista selviytymisraporttia.

Tummalla, rauhallisella äänellä lauletut stoorit voi rinnastaa Tindersticksin Stuart Staplesin vielä möreämpään, verkkaiseen laulantaan tai Mark Laneganin crooner-levytyksiin, mutta vain pintapuolisesti. Hellästi sanojaan painottava Woods elää The Golden Dregs -musiikissa vahvasti omaa elämäänsä, jossa säestävät muusikotkin ovat läheisiä elämäntilanteen kokijoita. Piano, kitarat, syntetisaattori, Hannah-siskon soittama saksofoni ja taustalaulut myötäävät huolella hartaita sävelmiä ja tunnelma pysyy lämpimänä ja eheänä alusta loppuun. Levyn kannessa on yösineen kätkeytyvä dioraama kotikylästä, mikä valaa taiteellisen maagista realismia laulajan kokemustaustaan.

Lisää luettavaa