Arvio: Tappiin asti viritettyä joukkuepeliä – Calibanin Elements on viiden tähden metalcorea

Caliban
Elements
Century Media

Tässä on vuoden kovin modernin metallin julkaisu, uskallan väittää jo näin ensimmäisen kolmanneksen loppupuolella. Saksalainen Caliban työntää yhdennellätoista yrittämällään tiskiin kokonaisuuden, jonka ei tarvitse vältellä ylisanoja.

Elements on päällisin puolin tuttua ja turvallista metalcorea: kitarat nykivät alavireessä, kertosäkeet ovat melodisia ja säkeistöt hardcoren raakuudesta muistuttavia. Tutut kaavat toimivat kuitenkin tällä kertaa täysin biisinkirjoituksen ehdolla: Elements on täynnä kuningasriffejä, tanssittavia grooveja, maailmaa syleileviä melodioita ja energisoivaa aggressiota. Breakdownit irrottavat paikat hampaista. Ei muistu heti mieleen koukuttavampaa avausbiisikolmikkoa kuin This Is War – Intoxicated – Ich Blute für Dich. Tämän listan paikalla voisi olla mikä muukin levyltä satunnaisesti valittu biisirypäs.

Elements on tappiin asti viritetty, koukkuja tuhlaileva ja huipputaitavasti tuotettu raskaan musiikin albumi, joka kuitenkin tuntuu ja kuulostaa rehelliseltä, lahjakkaan yhtyeen vilpittömältä ilmaisulta. Tällainen julkaisu vaatii myös tahtotilaa ja joukkuepeliä: jossakin treenikämpän taukopaikalla on yhdessä päätetty, että nyt muuten tehdään se uran kovin lätty.