Arvio: The Gaslight Anthem kulkee yhä Bruce Springsteenin jäljillä, mutta ruuti on jo märkää

Arvio julkaistu Soundissa 10/2023.
Kirjoittanut: Tomi Nordlund.

Arvio

The Gaslight Anthem
History Books
Rich Mahogany Recordings

History Books on The Gaslight Anthemin kuudes albumi ja ensimmäinen levy peräti yhdeksään vuoteen. Välissä bändi piti taukoa useamman vuoden ajan.

Suomessa yhtyeestä alettiin kohista verevän nostalgisesti rokanneen The ‘59 Sound -levyn (2008) aikoihin. Oletettavasti bändiltä löytyy näiltä leveysasteilta edelleen jonkin verran fanikantaa. Harmi vain, ettei paluu ole kovin vakuuttava.

Keski-ikäisiksi kasvaneiden herrojen selkeimpänä viitekehyksenä on aina toiminut kevyehkö punk rock ja suurimpana tienviitoittajana Bruce Springsteen. Siksi asiaan kuuluukin, että Pomo on saatu duetoimaan laulaja Brian Fallonin kanssa sinänsä yhdentekevään nimikappaleeseen.

Albumin soundi on kumman muhjuinen ja rokkaus muutamia valonpilkahduksia lukuun ottamatta väkinäistä. Biisit kuulostavat jo tuoreeltaan jotenkin väsähtäneiltä ja melodisesti kaavamaisilta. Yhtyeelle ominaista raikasta räjähdysherkkyyttä jää kaipaamaan.

Pienimuotoisesti herkistellessään kvartetti kuitenkin onnistuu: Michigan, 1975 ja Empires tarjoavat kauniita tuokiokuvia – kuinka ollakaan – herra Springsteenin malliin.

Lisää luettavaa