Arvio: Vain ripaus planeettojen välistä paahtoa – Kaikkea kokeilevan aussibändin helppoakaan levyä ei pähkinänkuoreen tiivistetä

Arvio julkaistu Soundissa 11/2022.
Kirjoittanut: Jussi Niemi.

Arvio

King Gizzard & The Lizard Wizard
Changes
Flightless

Ihme porukka tämä Melbournen kuusikko! Jos levyjä tehdään täysin käsittämätöntä tahtia – Changes on yhtyeen viides albumi 2022 – niin yhtä pökerryttävää vauhtia King Gizzard & The Lizard Wizard käy läpi eri musiikkityylejä. Garagerockista ja surfista on koukittu psykedeliaan, akustiseen folkahtavuuteen, boogierockiin, progeen, syntikkavetoiseen meininkiin, jazziin ja ties minne. Pari albumia bändi on julistanut täysin vapaiksi eli kuka tahansa saa julkaista niitä missä tahansa kansissa.

Mutta millä vaihteella nyt mennään tyylillisesti? Hankala sitä on pähkinänkuoreen tiivistää, niin monesta astiasta nytkin ammennetaan. Ainakin meno on nyt vähemmän kokeellista kuin tänä vuonna ilmestyneillä Omnium Gatherumilla ja Ice, Death, Planets, Lungs, Mushrooms And Lavalla. Funkahtava, psykedeelisesti maustettu pop lienee lähinnä totuutta. Vaikka pohjimmainen eetos on hyvinkin vakava, niin ensinnä välittyvä tunnelma on lähes huolettoman letkeä. Täytyy myöntää, että en ole vieläkään saanut pitävää otetta vain 40-minuuttisesta Changesista.

Meinaankin koko ajan luonnehtia tätä Gizzardin mittavassa repertuaarissa jotenkin ”helpoksi” albumiksi. Sopii kuitenkin kysyä, onko asia oikeasti niin, kun levyn luonne kerran pakenee otteestani? Löytyy letkeitä lauluosuuksia, vinhaa syntikkavonguttelua, runsaasti synkooppirytmejä, mukavia pop-melodioita ja vain ripaus planeettojen välistä paahtoa eikä ollenkaan raisumpaa riffittelyä. Changes voi hyvinkin vielä osoittautua ”hitaaksi kasvajaksi”.

Lisää luettavaa