Arvio: Vilpitöntä nolkytluvun nostalgiaa – Joonaksen aseistariisuvat tuokiokuvat tursuavat romantiikkaa

Arvio julkaistu Soundissa 3/2023.
Kirjoittanut: Jari Mäkelä.

Arvio

Joonas
Romantisointiholisti
Omakustanne

Pari vuotta sitten pillit pussiin laittaneen brittipop-bändi Roanin biisintekijän, kitaristin ja laulusolistin Joonas Jalosen esikoisalbumi on tavallaan paluu viime vuosikymmenen puoliväliin, jolloin The Kooks-, The Libertines- ja The Smiths -yhtyeiltä vaikutteita ammentanut Roan oli vielä samettiäänisen Jalosen sooloprojekti sekä biisit raikkaimmillaan.

Roanista muistuttavat albumilta ensimmäisiksi singleiksi lohkotut kitaravetoiset, nolkytluvun nostalgiaa tihkuvat Terapiaa ja Roswell, jotka edustavat samalla levyn parhaimmistoa Elokuvissa-kappaleen ohella. Romantisointiholistin yleisvaikutelma on valitettavasti paljon flegmaattisempi. Kunnianhimoisesti sävelletty ja sovitettu, livenä äänitetty Suokulta-balladi erottuu joukosta. Mennään Pariisiin on makuuni liian humpahtava, mutta Joonaksen duetointi vaimonsa kanssa ihanan söpöä.

Joonaksen laulukieli on sekä hänen vahvuutensa että heikko kohtansa. Romantiikkaa tursuavat, välillä onnahtelevat säkeet on punottu täyteen kiusallisen ennalta-arvattavia kliseitä. Nuoruuden ja aikuistumisen universaaleja kipuiluja käsittelevät tuokiokuvat onnistuvat kuitenkin koskettamaan, sillä ne on tulkittu niin vilpittömän oloisesti ja aseistariisuvasti.

Lisää luettavaa