Arvio: Viulunsoittoa tankotanssitangolla pää alaspäin ja muita oivalluksia – Sudan Archives pystyy Natural Brown Prom Queenilla mihin vain

Sudan Archives
Natural Brown Prom Queen
Stones Throw

Sudan Archivesin eli Brittney Denise Parksin toinen albumi on massiivisen kunnianhimoinen ja hyvällä tavalla fyysisesti uuvuttava tuotos, kuin itseoppinut yhden naisen bändi. Laulaja-lauluntekijä ja multi-instrumentalisti ei pelkää olla kursailematon epävarmuudestaan, mutta onnistuu tämän avoimuuden kautta yli odotusten.

Innovatiivinen artisti on teknisesti taitava ja jokainen 18 kappaleesta on täynnä nokkelia oivalluksia, tarttuvia poppikoukkuja ja dramaattisia viuluja. Avantgardistiseen soundiin kietoutuu diskoa, elektroa, R&B:tä, hiphopia, poppia, improvisaatiota sekä soul-balladeja.

Kerronta on terävää, se käsittelee kotiinpaluuta sekä muita kotoisia teemoja, rotua, naiseutta sekä ihmissuhteita. Maanisen Sudan Archivesin intohimoinen energia henkilöityy siviiliminä Brittiin, jonka omaa elämää suorasukaiset sanoitukset pitkälti käsittelevät.

Kaikesta hypestä huolimatta albumi on tasapainossa ja tuotannosta huokuu emotionaalinen balanssi. Sudan Archives on poikkeuksellinen lahjakkuus ja äärimmäisen voimaannuttava esimerkki: pystyvä, upea ja sopivasti ylimielinen, moderni, vapautunut feministi, joka kykenee mihin vaan ja tekee aivan mitä lystää – esimerkiksi soittaa viulua tankotanssitangolla pää alaspäin roikkuen.