Arvio: Zen-buddhalaiset munkit ja henkimaailman oliot sulassa sovussa – Uuden Ajan eteerinen soundi vie mukanaan

Arvio julkaistu Soundissa 10/2022.
Kirjoittanut: Virpi Päivinen.

Arvio

Uusi Aika
Uusi Aika
We Jazz

Uusi Aika on puhallinsoittaja Otto Eskelisen meditatiivinen yhtye, jonka jazzin tyylejä yhdistävällä ensilevyllä zen-buddhalaiset munkit ja intialaiset henkimaailman oliot astelevat käsikynkässä.

Luontosuhteen tärkeys kuuluu kappaleissa, joista osa on myös nimetty aihepiirin mukaan. Haikeat sekä ilmavat japanilaistyyliset huilu- ja pianomelodiat johdattavat Kaksi puuta -teoksen kulkua. Lumikenkä etenee talvimaisemissa ethio-jazz -sävytteisin bassoaskelin. Raukean aistikkaat yökerhotunnelmat säestävät taivaankappaleiden liikkeitä kappaleessa Ajelehtivat pilvet.

Etevän trion soitantoa leimaavat kepeys, rentous ja leikkimielisyys. Perinteisemmän musisoinnin vastapainona kuullaan paljon orgaanisin äänin tuotettua avaruusromua. Nimikappale vie matkalle, jonka varrella henkisetkin elementit näyttäytyvät – on taivaallista kilinää ja intensiteettiään kasvattavaa ambient-huminaa. Lopuksi äänimaisemiltaan runsas Henget houkuttelee lootusasentoon jämähtäneitä tanssiin sitarin ja taputusten voimin.

Levykokonaisuus on ehyt ja varsin helposti lähestyttävä. Eteeriseen soundimaailmaan uppoaa täysin ja se pitää otteessaan loppuun asti.

Lisää luettavaa