BETH JEANS HOUGHTON & THE HOOVES OF DESTINY: Yours Truly, Cellophane Nose

BETH JEANS HOUGHTON & THE HOOVES OF DESTINY
Yours Truly, Cellophane Nose
Mute

Perienglantilaisella oddball-asenteella ihastuttava Beth Jeans Houghton on vasta 22-vuotias. Silti hänestä puhuttiin tulevaisuuden toivona jo muutama vuosi sitten. Lyhyellä ensialbumillaan Beth todistaa, että kuhina on kerrankin ollut aiheellista.

Esimerkiksi peruukeissa ja eläin­asuissa mieluusti esiintyvän neidon musiikkia voi tarkastella useasta näkökulmasta. Hänet voi nähdä Anna Calvin hauskempana ja teatraalisempana mutta myös popimpana sisarena. Tai sitten blues-versiona Bat For Lashesin goottilaisesta romantiikasta. Vaikka Bethin musiikki tempoilee sinne tänne, tuntuu se myös harkitulta ja hallitulta.

Ihastuttavasti nimetty levy laukkaa ulos portista riemastuttavan rempseästi. Sweet Tooth Bird -avauksen kabaree­poppia väritetään pirteillä trumpeteilla ja murretaan oudolla väliosalla, jonka kuullessaan Kate Bush virnistää varmasti. Seuraava Humble Digs on vinksahtanut näkemys 1970-luvun folkrockista. Siinä hymyilyttävät erityisesti Volgan rannoilta äkätyt kuoro-osuudet.

Levyn saatekirjeessä kerrotaan, että ensimmäisellä keikallaan Beth soitti viisitoista biisiä kahdessatoista minuutissa. Hänen musiikissaan tuntuu olevan yhä samanlaista malttamattomuutta. Juuri se onkin yksi albumin olennaisista hyveistä. Tiedä sitten, kuinka suuri osuus tuottaja Ben Hillierillä (Blur, Doves, Elbow) on levyn äänikuvassa ja kappaleiden sovituksissa, mutta Yours Truly, Cellophane Nose soi perhanan piristävästi ja arvaamattomasti.