CHUMBAWAMBA: Un

CHUMBAWAMBA
Un
Edel

Chumbawamba jäi suuren yleisön silmissä yhden hitin ihmeeksi, mutta tuskinpa se yhtyettä itseään on haitannut, sillä indie-ympyröissä kollektiivi oli pyörinyt jo vuosia ennen Tubthumpingia. Sen verran yksin Chumbawamba kuitenkin jäi, että sen edellisen albumin, kaksi vuotta sitten ilmestyneen Readymatesin, julkaisi yhtyeen oma Mutt Records. Siltä puuttuivat Chumbawamballe ominainen kärkäs irviminen ja sarkasmi. Albumi oli sävyltään jossain harmaan ja mustan välistä. Un on taas paluuta aikaan ennen ja jälkeen Tubthumperin.

Sikäli Chumbawamba on aina ajankohtainen, että maailmanpolitiikasta ei absurdi komiikka lopu. Singlekappale On eBay perustuu siihen tosiasiaan, että Irakin miehityksen yhteydessä Bagdadin kansallismuseon aarteet päätyvät nettihuutokauppaan eBaylle. Alice Nutterin ja kumppaneiden sankareita ovat edelleen ne tavalliset ihmiset, jotka uskaltavat nousta vastustamaan koneistoa, vaikka tietävätkin taistelevansa tuulimyllyjä vastaan. Tällä kertaa hattua nostetaan niin bolivialaisille graffittitaiteilijoille kuin Thatcherin patsasta moukaroineelle brittimiehelle.

Välillä Chumbawamba päästää itsensä liiankin helpolla ylistämällä "älä osta mitään" -päivää tai vaikuttajien kasvoille kakkuja heittäviä anarkisteja, mutta sen kummemmin eivät vuodet ole yhtyeen suhteellisuudentajua kolhineet.