DALINDÈO: Slavic Souls

Arvio julkaistu Soundissa 4/2016.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

DALINDÈO
Slavic Soul
KHY Suomen Musiikki

Slavic Souls on verrattoman vahva veto jazz-kuusikko Dalindèolta heidän edellisen Kallio-mestariteoksensa (2013) jälkeen. Se on kokoonpanon – joka on muuten säilynyt muuttumattomana alkuajoistaan asti – neljäs studioalbumi, elokuvallista slaavilaista sielua koko rahalla: Suomi-retroa, tangon sekä jazzin avioliitto, erinomainen tuttuuden ja outouden risteymä.

Ennen kaikkea Slavic Souls on oodi suomalaiselle iskelmälle Kaurismäen hengessä slaavilaisten puhallinsoitinrytmien säestämänä. Erittäin freesi lisä kokonaisuuteen ovat sopraano Anna-Kristiina Kaappolan lyriikat parissa veisussa, jotka tuovat oman mystiikkansa kokonaisuuteen. Tämä arvoituksellinen albumi onnistuukin olemaan samalla melankolinen mutta raikas, iloinen mutta sävyltään synkkä. Se on kuin Gotan Projectin hengessä rakennettu Ennio Morriconen ja Lalo Schifrinin orkesteroima aikamatka neuvosto-Melodijan kukoistukseen, joka huutaa seurakseen puolimakeaa gruusialaista punaviiniä.

Kertakaikkiaan loisteliaan salaperäinen esitys. Mutta mitä muutakaan voisi odottaa, kun puikoissa heiluu suomalaisen nykyjazzin parhaimmisto.

Lisää luettavaa