ERI ESITTÄJIÄ: Balkan Fever Helsinki

ERI ESITTÄJIÄ
Balkan Fever Helsinki
Helmi

Lähinnä Tampereen yliopiston etnomusikologian opiskelijoista kasattu Slobo Horo häkellytti 1980-luvun loppupuoliskolla sekä levyjensä että keikkojensa osaamisella, perehtyneisyydellä ja antaumuksella. Haastavat tahtilajit, samoin kuin länsimaiseen korvaan vinkeät harmoniat, hoideltiin ilmeisellä pieteetillä ja herkällä otteella. Lähtöruutuna toimi usein romanien ja Balkanin alueen kansanperinne.

Nyt samojen ryhmien ja seutujen kotoperäisestä musiikista imetään inspiraatiota yhtä lailla yhdysvaltalaisten Beirutin ja Gogol Bordellon kuin suomalaisen Jätkäjätkienkin treenikämpällä. Tuloksena on onneksi harvemmin nihkeää puolisynteettistä mamupoppia kuin hurmaavan rempseää uuskansanmusiikkia.

Juuri tällaista luomuhenkistä säveltaidetta on kerätty nyt saman sateenvarjon alle Balkan Fever -klubia jokusen vuoden ajan vetäneen  DJ Borzinin ja kumppaneiden toimesta. Läsnä bileissä ovat niin Jätkäjätkät ja Liljan Loisto kuin Orkestar Bordurka, Paleface, Shava ja Alamaailman Vasaratkin. Ja monet muut.

Albumilla nimeltä Balkan Fever jatketaan tyylikkäästi, uudenaikaisesti ja omaehtoisesti sitä samaa traditiota, jonka kantaisät ja -äidit löytyvät meillä Slobo Horon ja jo sitä ennen Piirpaukkeen sekä Hortto Kaalon riveistä.