Frank Zappa – Kuolleenakin Trumpia parempi valinta

Frank Zappa
Frank Zappa For President
Zappa Records

YHTEISARVIO:
Frank Zappa For President ★★★
The Crux Of The Biscuit ★★★★

Frank Zappa julkaisi eläessään 62 kokopitkää äänitettä. Hänen kuolinpesänsä on näiden myötä julkaissut postuumisti jo 104. ja 105. levyt. Aika monta vai mitä? Frank olikin aikanaan tuottelias visionääri nero.

For President on omituinen kooste ennenjulkaisemattomia Synclavier-musatietokoneella tehtyjä kamarimusiikkityylisiä instrumentaalivetoja, joissa Frankin Stravinski- ja Varese-diggailut tulevat hyvin esille. Mukaan on raapaistu myös lyriikkasyistä Brown Shoes Don’t Make It sekä When The Lie’s So Big, jotka poikkeavat muista liikaa. Sekava levy on kai jonkinlainen manifesti USA:n tuleviin pressanvaaleihin. Frankhan ilmaisi eläessään useasti halunsa hoitaa presidentin tehtäviä ja onhan hän kuolleenakin ainakin Trumpia parempi.

The Crux Of The Biscuit on 1974 julkaistun Frankin parhaiten menestyneen Apostrophe-levyn 40-vuotismuistutus, joka sisältää vaihtoehtomiksauksia, livevetoja sekä ylijäämäbiisejä. Tällä kertaa taustalaulavat Tina Turner & The Ikettes kuuluvat selvästi paremmin ja heidän nimensäkin on mainittu. Myös Ruth Underwoodin marimbaa on aina ilo kuulla. Toisaalta eri versiot samasta kappaleesta laskevat viboja.

Jokohan holvin aarteet alkavat loppua? Tämä hyvin miksattu julkaisu on kuitenkin relevantti ja sopii myös muille kuin meille Zappa-faneille.