HELSINKI-COTONOU ENSEMBLE: Beacoup De Piment!

HELSINKI-COTONOU ENSEMBLE
Beacoup De Piment!
Osuuskunta No Problem! Music

Carnivàle-yhtyettä johtava kitaristi Janne Halonen, basisti Sampo Riskilä ja rumpali Juha Räsänen matkustivat viime vuonna Länsi-Afrikan Beninin Villa Karoon stipendiaateiksi tekemään musiikkia sikäläisen perkussionisti-laulaja Noël SaÏzonoun kanssa. Ensemblessä soittaa lisäksi suomalaisia ja beniniläisiä kosketinsoittajia ja puhaltajia.

Agamafa Na Hėdė starttaa levyn sähäkkänä afrobeatina, johon SaÏzonoun laulu ja perkussiot sekä ärhäkän afrikkalaisesti riffittävät torvet tuovat aitoa auktoriteettia, ja sen päättää vähäeleisyydessään väkevänä duettona Africa, jossa komeasti laulava SaÏzonou tuuttaa vinhasti soundaavaa afrikkalaista alttosaksofonia ja Halonen yllättää riipimällä kitarasta syvää afrikkalaista bluesia. Seitsemänminuuttinen Adande pelaa myös hienosti avausraidan hengessä.

Valitettavasti muualla taso vaihtelee, kun tyyli luiskahtaa ihan kivan mutta ei sen kummemman funkjazzin puolelle Halosen laulaessa englanniksi ja afrikkalaisuuden joutuessa takapenkille. Pisteitä laskee vielä The Gongissa höpöttävä Axl Smith, jonka ärsyttävän limaiselle ylisuorittamiselle olen pahasti allerginen. Olisi kannattanut pysyä toimivassa juurihoidossa, eikä lähteä sähläämään laimeampiin vesiin.