Heviklassikko pala palalta – Master Of Puppets on jättiboksinsa ansainnut

Arvio julkaistu Soundissa 11/2017.
Kirjoittanut: Vesa Siltanen.

Arvio

Metallica
Master Of Puppets Deluxe Box
Blackened

Master Of Puppets -albumi ei turhia esittelyjä kaipaa. Viime vuonna kolmekymppisiään viettänyt heviklassikko on tärkeä virstanpylväs paitsi Metallicalle itselleen, myös koko genrelle ja levyä on juhlittu ja muisteltu bändin toimesta vuosien varrella aiemminkin muun muassa 20-vuotiskiertueella vuonna 2006.

Nyt julkaistu massiivinen uusintapainos jatkaa puolestaan viime vuonna ilmestyneiden Kill ’Em All- ja Ride The Lightning -juhlajulkaisujen viitoittamaa tietä. Kuten kollega Antti Luukkanen edellä mainittujen julkaisujen arviossaan osuvasti tiivistää, ovat nämä järkälemäiset boksit bonusmateriaaleineen ”arkeologian, käsityön ja historiankirjoituksen mestarillinen saavutus”. Sälää löytyy useamman lp-, cd- ja dvd-levyn lisäksi muun muassa c-kasetin, kirjan ja lyriikkakansion muodossa.

James Hetfieldin ja Lars Ulrichin visio levystä ja biiseistä on ollut harvinaisen selvä jo sävellysprosessin ensiaskelista alkaen.

Haastatteluista, livetaltioinneista, riffinauhoista ja demoista koostettu bonusläjä on kauttaaltaan mielenkiintoista kuunneltavaa. Näiden perusteella yhtyeen – ensi kädessä James Hetfieldin ja Lars Ulrichin – visio levystä ja biiseistä on ollut harvinaisen selvä jo sävellysprosessin ensiaskelista alkaen. Jännittäviä yllätyksiäkin joukosta löytyy, kuten Welcome Home (Sanitarium) -kappaleen ylimääräinen osio, joka löytääkin lopullisen paikkansa Orion-instrumentaalin tunnelmallisena väliosana.

Puppetsin yhteydessä muistellaan usein myös levyn kiertueella syyskuussa 1986 menehtynyttä basisti Cliff Burtonia ja komea tribuutti on tämäkin laitos. Lisäksi esille pääsee ilahduttavasti myös Burtonin saappaat täyttänyt Jason Newsted. Taltioinnit Newstedin koesoittosessioista ja ensimmäisiltä keikoilta loppuvuodesta 1986 kuuluvatkin bonusmateriaalitarjonnan helmiin.

Itse levyn remasteroitu versio ei tuo jo alun perin hyvältä soundaavaan levyyn mullistavaa parannusta, pääasiassa lisää täyteläisyyttä ja pyöreyttä. Sen sijaan jään jännityksellä odottamaan, mitä tapahtuu, kun tässä uusintapainosjatkumossa tartutaan seuraavaksi Newstedin bassoraidoilla vesilintua heittäneeseen …And Justice For Alliin.

Lisää luettavaa