JAHNUKAISET: Neljä esinettä

JAHNUKAISET
Neljä esinettä
Wood Productions

Sarjakuvapiirtäjä Jukka Tilsan johtaman yhtyeen jokamiesluokan swing menee vapaan musiikin vieroksujille varmasti täydestä neekerijatsista. Ryhmän filosofian mukaan teknisen taituruuden puuttuminen ei ole muusikkomusiikin kontekstissakaan puute vaan pikemminkin voimavara. Näkemys sisältää käsityksen, jonka mukaan taito alkaa karttuessaan jossain kohtaa haitata ilmaisua. Vaikka tämä omituinen ajatus hyväksyttäisiinkin, pitäisi esityksissä olla tilalla nerokkaita ideoita ja totaalista heittäytymistä.

Kuten yhtye itsekin sen sanoo: ”Jahnukaiset tuuppivat ’jazzin’ raja-aitaa, tosin aika lailla sitä yhtä ja samaa kohtaa”. Sarjakuvastripeistä muistuttava kaavamaisuus ja toisteisuus alkavatkin hiljalleen  puuduttaa. Muutama härskimpi töräytys ja ylipäänsä kappaleiden dynamiikalla leikittely olisi tervetullutta.

Jahnukaisten veikeän ilosanoman perille menemistä vaikeuttaa se, että jutun juoni aukenee vasta jazzin kontekstissa. Ja tässä maisemassa se merkitsee naivismia, joskin onnistuneesti. Jahnukaiset edustavatkin oikeammin lokoisaa, jatsahtavaa viihtymismusiikkia kuin tilanteessa syntyvää vuorovaikutusta. Tilsan klarinetoimat lyhyet ja simppelit teemat vääntävät vitsiä synkoopista, ja tiristävät muutaman äänen teemasta makeata mahlaa, soolot kestävät keskimäärin kahdeksan sekuntia.