JETHRO TULL’S IAN ANDERSON: Thick As A Brick 2

JETHRO TULL’S IAN ANDERSON
Thick As A Brick 2
Chrysalis

Tässä on se albumi, josta Ian Anderson sivuillamme vuosi sitten kautta rantain jutteli. ”Albumin konsepti on sellainen, että tästä asiasta puhuminen paljastaisi vähän liikaa vähän liian varhain”, vastaili biisintekijä, laulaja ja huilisti Soundissa 05/2011 uteluun valmisteilla olleen kiekon tekijäkokoonpanosta.

Jälkikäteen kiertelyn ymmärtää, sillä Anderson halusi varmasti valmistella yhden progen juhlituimman teemalevyn seuraajaa vailla uteliaita silmiä tai korvia. Hän tiesi, että keskiverto seuraaja Thick As A Brickille pudottaisi kovaa ja korkealta.

Onneksi TAAB 2 soi muotonsa puolesta ylväänä ja sisältönsä puolesta vuoden 1972 edeltäjänsä perinteitä kunnioittavana. Harva yhdistää raskasta rockia, kelttien kansanmusiikkia ja klasarivaikutteita näin vaivattomasti ja luontevasti.

Anderson on koonnut oikeana kätenään nykyään toimivan kitaristi Florian Opahlen ympärille hyvän ryhmän hyvän musiikkinsa pariin. Yksilösuorituksista eniten ilahduttaa Ianin laulu: keikkaoloissa miehen vaakkumista on ollut jo vuosia lähes kivuliasta kuunnella, mutta nyt muun muassa sävellajivalinnat avittavat kelpo lopputulokseen.

TAAB 2 jatkaa Thick As A Brickin keskushahmon Gerald Bostockin tarinaa pohtien sitä, millaiseksi lapsineron elämä olisi eri valintojen myötä voinut muodostua. Tuliko ”Little Miltonista” pankkiiri, pastori, palkkasoturi vai pummi?