J.M.K.E.: Jasonit ei huvita

J.M.K.E.
Jasonit ei huvita
Stupido

Tallinnalaisen J.M.K.E.:n synty ja historia liittyvät vahvasti Viron lähimenneisyyteen. Yhteiskunnallisesti jopa hullunrohkean Villu Tammen perustaman bändin varhaiset vuodet nivoutuivat Viron vääjäämättömään itsenäistymiskehitykseen. Kun koko Baltian johtavaksi punkbändiksi profiloitunut J.M.K.E täytti tammikuussa 25 vuotta, niin Viro juhlii elokuussa 20-vuotista itsenäisyyttään.

Syntymäpäivänään J.M.K.E. julkaisi sekä vanhoista että viime vuoden lopulla tehdyistä äänityksistä koostuvan coveralbumin. Vaikka Jasonit ei huvita -levyn raidat ovat lainaa, niin Villu Tammen punkartistinen kuva heijastuu ralleista silti kirkkaana. Energisessä punkissa poliittis-yhteiskunnallinen kantaa­ottavuus ja huumori raikuvat toisiaan väheksymättä.
Sealed With A Kiss -klassikosta vääntyneen Jason Donovani munn -kappaleen seuraan albumin vähemmän vakavaan osastoon ovat päätyneet suomeksi lauletut Juice Leskisen Eesti On My Mind ja vakavasta aiheestaan huolimatta myös Eppu Normaalin Murheellisten laulujen maa.

J.M.K.E.:n merkkipäivään liittyi myös bändin raivokkaan ensialbumin uudelleenjulkaisu. Ja jos Villu Tammen lauluosuudet eivät aina avautuisi, niin Külmale maale -levyn kolmella kielellä painettu tekstivihkonen ei jätä sijaa selittelyille. Valtiollinen totalitarismi, sensuuri ja toisin ajatteleviin kohdistettu pakkovalta olivat tuoreessa muistissa vielä albumin ilmestyessä vuonna 1989.

Seitsemällä bonusraidalla täydennetyn Külmale maale -albumin ja samalla Villu Tammen ja J.M.K.E.-yhtyeen suurin hetki on luonnollisesti Tere perest­roika. Vapaus ja demokratia kun ovat sivuvaikutuksistaan huolimatta aina yhtä tervetulleita.