Jo’ Buddy: Inside Out

Jo’ Buddy
Inside Out
Ram-Bam

Onko sinusta blues kaikkia äärimmäisyyksiä välttelevää keskitien konservatiiviveivausta? Kuuntele Jussi ”Jo’ Buddy” Raulamon Inside Out ja ehkä korjaat käsityksiäsi. 30-vuotista juurimusiikin odysseiaansa juhlistava muusikko metsästää rakastamansa musiikkiperimän ydintä aika jyrkillä säädöillä. Maailmanluokan kitaristi on mennyt ilmaisussaan askel askeleelta primitiivisempään ja soinnillisesti karumpaan suuntaan.

Uutuuslevyllään Raulamo liikkuu roots-mittarilla arvioituna laajahkolla skaalalla. Raa’asta lowdown-väännöstä hipsitään rock’n’rollin kautta jazzilla silatun rhythm’n’bluesin maastoon, mistä tehdään sivuaskelia Jo’ Buddyn spirituaalisen kotikentän Louisianan musiikilliseen kasvuturpeeseen. Taustalla häärii matkan varrelta luottosoittajia.

Tyylien ja kokoonpanojen vaihdokset kappaleiden välillä eivät kuitenkaan tunnu järin suurilta, koska levyn kokonaisestetiikka on niin tinkimätön ja tiukkalinjainen. Rupinen ja partaterän lailla leikkaava soundi on periaatteessa kiehtova, mutta isommissa annoksissa aika raskasta kuultavaa. Jos Jo’ Buddyn varsinkin soiton osalta suvereenit esitykset kuulisi tämäntyylisen musiikin alkuperäisessä formaatissa kahden kappaleen kertasatseina, niiden teho oli kovempi. Nyt totaalisesta asialle omistautumisesta kertova lähestymistapa alkaa kevyesti nakertaa hermoa.