John McGregor on aito vaihtoehto – Folk vaihtui mielikuvituksellisiin sovituksiin

John McGregor
Luota
Inspiration Recordings

Folk-tyylinen ensialbumi Joki (2005) ja soitannollista lihaa kappaleidensa ympärille kasvattanut Maa ei oo pimee (2007) esittelivät John McGregorin persoonallisena ja yhtä lailla brittitraditionalistina kuin suomalaisena lauluntekijänä. Vuosikymmenen hiljaisuuden päättävä Luota on edeltäjiinsä verrattuna Monty Pythonia siteeraten jotain aivan muuta.

Luota-albumilla John McGregor heittäytyy rohkeasti kokonaan uuteen musiikilliseen maisemaan. Lyömäsoittaja Samuli Kosminen ja mestariviulisti Pekka Kuusisto luovat mielikuvituksekkaalla sovitustyöllään lauluille näiden abstraktien kuvastojen kanssa sopusointuisen modernin soundin. Vanha maa -kappaleella mennyt aika on kuitenkin läsnä Laura Airolan sovittaman jousikvartetin hahmossa.

John McGregor luo lauluihinsa ainutlaatuisen tunnelman, jossa aika pysähtyy ja joka pitää käsinkosketeltavan maailman jossain kaukana. Luota-albumilla ei ole sijaa perinteiselle tarinaniskennälle mutta sitäkin enemmän tunteille, ajatuksille ja aistimuksille, joille kaikille on käyttöä myös parisuhteen luonnehdinnassa.

Kun ympärillemme on yhtäkkiä ilmaantunut toinen toistaan hämmentävämpiä vaihtoehtoisia totuuksia, niin Luota tarjoaa kirkkaan ja aidon vaihtoehdon nykypäivän musiikilliselle todellisuudelle.