JOHN MCGREGOR: Joki

JOHN MCGREGOR
Joki
Suomen Musiikki

Vaikka Joki on trubaduuri John McGregorin ensi-albumi, se ei ole vasta-alkajan työ. Brittiläis-porilaista verenperintöä sisällään kantava McGregor on tehnyt musiikkia ja keikkaillut akustisesti vuosien ajan ja se kuuluu Joen jokaisesta pyörteestä. McGregorin kohdalla kokemus on näkemystä – ei tyhjää virtuositeettia tai turruttavaa rutiiniosaamista. Musiikillisesti hän liikkuu perinteikkäässä folk-maisemassa, mutta omia teitään tallustaen.

Joki-albumin akustisista luomulauluista löytää halutessaan tuttuja mielleyhtymiä. Omassa päässäni pyörähtelee haamukuvia brittifolkista, akustisesta Led Zeppelinistä ja haitarilla ryyditettyjen laulujen aikana jopa Edu Kettusen kaltaisista kotoisemmista laulelmahahmoista. Luulen, että usvaiset assosiaatiot eivät kuitenkaan synny tietoisen vaikutteiden oton tuloksena. Pikemminkin tuntuu siltä, että John McGregor olisi hakeutunut omien vaistojensa viemänä ajattomaan perustotuuksien maastoon, jossa muutkin vapaa-ajattelijat mielellään vaeltavat.

Virtaavien virtojen, vapaina kurvailevien kaarnalaivojen ja auringon siltojen välissä pujottelevat laulut soivat vilpittöminä ja raikkaina. McGregorin kauniin tenoriäänen kuljettamat melodiat soivat puhtaina ja happirikkaina tyhjänpäiväisen mölyn keskellä. Rohkeasti pelkistetty äänikuva tuo mieleen saastumattoman luonnon, jonne palavien muovikassien höyryjä normaalisti hengittävä ihmispolo pääsee hetkiseksi rauhoittumaan.

Joki on yksi puhuttelevimmista suomalaisista debyyttilevyistä miesmuistiin.