JUDEE SILL: Abracadabra: The Asylum Years

JUDEE SILL
Abracadabra: The Asylum Years
Rhino

Elinaikanaan vain albumit Judee Sill (1971) ja Heart Food (1973) julkaissut Judee Sill ehti saada kriitikoiden hyväksynnän, mutta varsinaisen rehabilitaation vuoro on tullut vasta äskettäin. Abracadabra: The Asylum Years niputtaa Sillin levyt yksiin kansiin runsaiden live-, demo- ja ylijäämäraitojen ja tyhjentävän historiikin kera.

Los Angelesissa syntynyt Judee Sill oli tuskaisen lapsuuden ja nuoruuden eläneen laulaja-lauluntekijän prototyyppi. Huumeista, rikoskierteestä ja jopa prostituutiosta Judee Sill pääsi eroon vasta vapauduttuaan rangaistuslaitoksesta, jossa oli päätynyt kirkkourkuriksi.

70-luvun alun Kalifornian auringon alla kukoistaneista lauluntekijöistä Judee Sill poikkeaa tavallista laajemman vaikutekirjonsa ansiosta. Albuminsa sisältävät herkästi ja täsmällisen kauniisti tulkittuja sävellyksiä, joissa kuulee gospelia, folkia, jousilla ja sanattomalla laululla silattua bachmaista barokkisuutta sekä pedal steelin ja kavioiden kopseen alleviivaamaa country & westerniä.

Graham Nashin tuottama Jesus Was A Cross Maker oli Judee Sillin yksinäinen hitti ja esimerkki tavasta viljellä lyriikoissa uskonnollista sanastoa.

Abracadabra vakuuttaa Judee Sillin lauluntekijätaidoista huipentumanaan Heart Foodin pääteos The Donor, jolla useilla muillakin kappaleilla käytetyt päällekkäiset lauluosuudet kasvavat häikäiseväksi freskoksi. Yleisön ohitettua tuon albumin olankohautuksella Judee Sill vetäytyi ennen pitkää julkisuudesta. Liikenneonnettomuuksissa saadut selkävammat johtivat aluksi lääkeriippuvuuteen ja lopulta takaisin huumeisiin ja kuolemaan 35-vuotiaana heroiinin yliannokseen. Tuolloin elettiin vuotta 1979. Sitä ennen Sill oli ehtinyt äänittää demot kolmannen albuminsa lauluista, jotka tulivat viimein julki nimellä Dreams Come True (2005).