JUKKA POIKA JA JENKKAREKKA: Vapautunut viihdyttäjä

JUKKA POIKA JA JENKKAREKKA
Vapautunut viihdyttäjä
Jenkkis

Soul Captain Bandin Jokaiselle tulta (2001) ja Kapteeni Ä-nen Parhaat (2002) lienevät kaikkien aikojen onnistuneimmat suomenkieliset reggae-levyt. Viimevuotinen Jukka Pojan ja Kompostikoplan nimetön albumi ei ollut yhtä terävä ja tasalaatuinen kuin edeltäjänsä. Saman sorttinen heittelehtiminen haittaa myös Jukkiksen ja Jenkkarekan Vapautuneen viihdyttäjän kulkua.

Letkeyskäyrä pysyy koko ajan korkealla, mutta kurvaa varsinkin nimikappaleen kertosäkeessä vetelyyden puolelle. Myös pitkissä dubautteluissa intensiteetti lipsahtelee. Useimmiten suomalaisen kantaaottavan kupletin ja jamaikalaisen rytmittelyn liitto sentään kestää natisematta. Sanoma on vanha tuttu: luonnonmukaisen lemmen ja pyöräilyn puolesta vallan vampyyreitä ja ”sen jutun” juomista vastaan. Lunkisti vaan ja kaikille hommaa ja lommaa.

Komeimmin etenee vanhempien vastuuta painottava Pikkupoika Petteri, ei vähiten siksi, että taustalaulajille on keksitty mielekästä tekemistä. Rautavaara-versio Juokse sinä humma on päivänselvä hitti.