JUKKA TOLONEN: On The Rocky Road – A Retrospective 1971-1997

JUKKA TOLONEN
On The Rocky Road - A Retrospective 1971-1997
Love Records

Tämän kirjoittaja ei osannut edes kävellä, kun legendaarinen Tolonen! vuonna 1971 ilmestyi. Niinpä suurimpana paikallisena kitarajumalana pidetyn miehen taide suodattui tajuntaan reilun viidentoista vuoden viiveellä. Yhdessä Summer Gamesin (1973) ja Hysterican (1975) kanssa albumi osoittautui jälkikäteenkin hyväksi pohjoiseksi vastineeksi oman aikansa ja genrensä suurille kansainvälisille staroille. Kun muistetaan Mahavishnu Orchestran klassisen Birds of Firen ilmestyneen vuonna 1973, voidaan todeta, että jazzin, rockin ja etnon risteyttämisessä oltiin meilläkin Jukka Tolosen, Pekka Pohjolan ja Piirpaukkeen myötä aivan aallonharjalla.
On The Rocky Roadin ensimmäinen kiekko on koottu Tolosen kolmelta edellämainitulta levyltä sekä The Hookilta (1974) ja A Passenger To Paramaribolta (1977), ja se toimii kertakaikkisen hienosti. Musikantteina kuullaan Pekka Pohjolaa, Esa Kotilaista, Paroni Paakkunaista, Pekka Pöyryä sekä muita taitureita, eikä upeista levyistä uutettu kokoelma tällaisenaan juurikaan viiden tähden suorituksesta jäisi.
Bileet menevät kuitenkin pilalle tuplan viimeiseen 20 vuoden jaksoon pureutuessa. Toisen levyn täyttää pääosin mitäänsanomaton rhythm & bluesin sävyttämä hardrock, jota olisi ilman Tolosen panostakin saatu planeettamme ristiksi riittävästi. Tietyt Steve Morsen suuntaan nojaavat instrumentaalipalat kulkevat näppärästi, mutta uusimmilla levyillä pesivä keski-ikäisen miehen keskinkertainen laulettu rokki käy onttoudessaan karmaisevaksi.
Kakkoskiekon ainoat huomionarvoiset biisit tulevat Coste Apetrean kera 1985 tehdyltä Blue Rainiltä. Sekä Memories että Cinderella muistuttavat akustisessa pohtivaisuudessaan siitä herkkyydestä ja taituruudesta, jolla nyt 47-vuotias Jukka Tolonen aikanaan sekä sooloartistina että Wigwamin ja Tasavallan Presidentin riveissä ampaisi musafanien sydämiin.