K.D. LANG: Watershed

K.D. LANG
Watershed
Nonesuch

Patsy Clinea yli kaiken ihannoivana kantrilaulajattarena uransa aloittanut k.d. lang on vuosien mittaan laajentanut repertuaariaan likimain kaikkiruokaiseksi yleislaulajaksi. Erinäisten coverprojektien ohessa hän on muun muassa duetoinut jazzahtavan samettiviihteen mestarin Tony Bennettin kanssa. Kanadattaren Ingénue-albumilta (1992) tavattu Constant Craving oli pikemminkin häikäisevän onnistunut pop- kuin kantrihitti. Laulu on myös pitänyt pintansa langin levytysuran kirkkaimpana yksittäisenä helmenä.

Watershed on kauan odotettu seuraaja k.d. langin edelliselle uudesta materiaalista koostuneelle albumille Invincible Summer (2000). Levyn toteutus on tuotantoa myöten ensimmäistä kertaa tiukasti naisen omissa käsissä. Osittain hyvinkin tunnustuksellisten kappaleiden välillä tarpeettomankin pitkälle hiotusta ulkoasusta voi siis kiittää ja syyttää vain kauttaaltaan häikäisevän kauniisti laulavaa langia itseään.

Kyseessä on luonteeltaan rauhallinen ja hidastempoinen albumi, jolla k.d. langin alkuperäinen country & western -rakkaus sulautuu osaksi laajempaa kokonaisuutta. Pedal steel on toki yhä läsnä mutta vain tasavertaisena elementtinä hienovaraisesti käytettyjen jousien, jazzvivahteiden ja Upstreamin tapauksessa jopa varovaisen bossanovaisuuden rinnalla.