KEANE: Strangeland

KEANE
Strangeland
Island

Kiitettävästi menestyneen Keanen neljäs albumi odotutti itseään hieman edeltäjiään kauemmin. Yhä hivenen poikamaisesti laulavan Tom Chaplinin ja kosketinsoittaja Tim Rice-Oxleyn johdolla yhtye on tehnyt Perfect Symmetrylle (2008) mainion seuraajan.

Strangelandillä Keane soi tunteisiin vetoavana ja ”vanhanaikaisella” tavalla melodialähtöisesti laulunsa rakentavana bändinä. Keanen kappaleissa olisi aineksia isompaankin dramatiikkaan, mutta kvartetti pitää biisinsä viisaasti aisoissa. Levyn raidat viihdyttävät riittävästi Chaplinin vaivattoman laulun kuljettamina ilman, että niitä tarvitsisi Coldplayn tavoin turvottaa stadionhakuisiin mittoihin. Ja vaikka Keanen yhteydessä ei enää jaksaisikaan mainita Coldplayn nimeä, niin Strangeland on monin verroin nautittavampi äänite kuin Chris Martinin nelikon viimevuotinen Mylo Xyloto.

Ylevä You Are Young ja kertosäkeellään nostattava Silenced By The Night kuvastavat parhaiten Keanen elinvoimaa. Watch How You Go huokuu beatleaanisuutta Paul McCartneyn balladiselta osastolta. Sovereign Light Cafe soi puolestaan kuin Simple Minds ilman mammuttitautia.

Strangeland ei vie Keanea oudoille tai ennen kokemattomille seuduille, mutta tutut ainekset soivat ainakin vielä toistaiseksi miellyttävinä ja jopa raikkaina.