THE KINGSBURY MANX: Aztec Discipline

THE KINGSBURY MANX
Aztec Discipline
Cooking Vinyl

The Kingsbury Manxin kolmas albumi ilmestyy uudella levy-yhtiöllä kolmen vuoden tauon jälkeen. Vähäeleinen Aztec Discipline tuskin parantaa merkittävästi pohjoiscarolinalaisen viisikon statusta vaihtoehtokantrin nokkimisjärjestyksessä, vaikka esimerkiksi The Jayhawksin ja Wilcon kaltaiset ryhmät ovat nousseet sekä musiikkikriitikoiden että maanläheisiä, aitoja kaikuja kaipaavien rock-harrastajien suursuosikeiksi.

Aztec Discipline -levystä on hankala saada otetta. Sen musiikissa yhdistyvät The Thrillsin välittömyys, The Shinsin vapaampi muoto ja Calexicon levyjen kilometrejä pitkä horisontti, jotka kaikki ovat erittäin hienoja elementtejä. The Kingsbury Manx kuitenkin jättää langat solmimatta yhteen. Aztec Discipline on albumi, josta on helppo nauttia sen soidessa, mutta toistuvankin kuuntelun jälkeen musiikista tarttuu mieleen vain yleisvaikutelma.

Muuta materiaalia ryhdikkäämpi, jazzikkaasti maustettu Pelz Komet avaa levyn vahvasti, vaikka ei suostu alleviivaamaan kaunista kahden rivin kertosäettään ("Here I stand/still waiting on you"). Kaiken lisäksi kappale muuttuu minuuttia ennen loppua tyystin toiseksi sävelmäksi. Muuallakin yhtye osoittaa rakastavansa soittamista, pitkiä instrumentaaliosuuksia ja mietteliäitä lopukkeita.