Klassikkomelodioita metelistä – Huippukitaristin uusin työ on hienovarainen mestariteos

Raoul Björkenheim Triad
Beyond
Eclipse

Mättöä. Sitä usein odotamme Björkenheimilta – ja kyllä miehen tämän hetken aktiivisimman keikkakokoonpanon debyyttilevytys sitä tarjoileekin ihan sopivasti – mutta levyn pääpaino on huomattavasti hienovaraisemmassa ilmaisussa ja jopa ambientissa maalailussa.

Triadissa maestron kanssa soittavat Suomen varmasti kiireisin basisti Ville Rauhala ja rumpali Ilmari Heikinheimo. Rytmisektio venyy hienosti levyn dynaamisten ääripäiden välillä.

Beyondin esitykset ovat yllättävän lyhyitä, ainoana poikkeuksena yli seitsemään minuuttiin kurottava, maalaileva Petals. Se ei ole tämän tyylin levyille tyypillistä. Pakko sanoa, että kotikuuntelussa tämä miellyttää, mutta keikalla saamme toivottavasti kuulla pidempiä luentoja samoista aiheista.

Maalailun vastapainoksi löytyy jo nimensäkin puolesta Björkenheimin uran alkuaikojen tuotannon mieleen tuova Arise. Levyn huippukohta on ilman muuta Arlen Specterin ikivihreätä Somewhere Over The Rainbow varioiva The Rain Is Over. Klassikkomelodian noustessa vihdoin kokonaisena metelistä, kuin aurinko myrskyn viime hetkillä, se kuulostaa kaikessa rujoudessaankin ylimaallisen kauniilta.