KOSMIKUD: Ainus, mis jääb, on BEAT

Arvio julkaistu Soundissa 6/2009.
Kirjoittanut: Antti Karkiainen.

Pulmad ja Matused -levyllä (2006) Kosmikud versioi hienosti Kauko Röyhkän Mainostaulujen taakse -biisin (Iga reklaamtahvli taga). Tällä kertaa vuoron saa traagisesti kuollut kansallissankari-säveltäjä Raimond Valgre, jonka Valss tunnetaan meillä Georg Otsin esittämänä Saarenmaan valssina.

Arvio

KOSMIKUD
Ainus, mis jääb, on BEAT
Viska Mulda Records

Pulmad ja Matused -levyllä (2006) Kosmikud versioi hienosti Kauko Röyhkän Mainostaulujen taakse -biisin (Iga reklaamtahvli taga). Tällä kertaa vuoron saa traagisesti kuollut kansallissankari-säveltäjä Raimond Valgre, jonka Valss tunnetaan meillä Georg Otsin esittämänä Saarenmaan valssina. Lopputulos on sukulaiskansallisella tavalla humoristinen, musta ja kiero, kuten koko Ainus, mis jääb, on BEAT -levy.

Viron suosituimpiin rockyhtyeisiin lukeutuva Kosmikud omaa tunnistettavan soundin, joka henkilöityy Meelis Hainsoon matalan kuiskailevaan laulutyyliin. Yhtye onkin parhaimmillaan juuri säkeistöissä, tunnelmaa luodessaan. Ajoittain purkaudutaan rankkoihin riffeihin, jotka – miten sen nyt sanoisi – haiskahtavat välillä perestroikalta. Se tietysti kuuluu asiaan, harmi vain, että Hainsoo ei purkaudu koskaan – ainus, mis jääb, on lausunta.

Levy on melodiselta anniltaan köykäinen ja saattaa pidemmän päälle puuduttaa kielitaidotonta.  Kosmikud on, kaikesta huolimatta, mielenkiintoinen yhtye. Jos et ole kavereihin vielä tutustunut, suosittelen aloittamaan uutuutta onnistuneemmasta Häät ja hautajaiset- eli Pulmad ja Matused -levystä.

Lisää luettavaa