KUUKUMINA: Kámina

KUUKUMINA
Kámina
Rockadillo

Suomessa on jo vuosikymmenten ajan tuotettu ensiluokkaista bluesia, soulia, kantria ja rockabillyä, sittemmin myös reggaeta ja hiphopia.

Nyt listaa täydentävät esimerkiksi afrobeat, flamenco ja afrokuubalainen musiikki. Tästä on kiittäminen yhtä lailla maahanmuuttajia kuin synty-perältään suomalaisia musikanttejakin. Niin myös Kuukuminan tapauksessa.

Yhtenäiskulttuurin puolustajat huitovat yhä kivikirveillään tuulimyllyjen juurella, mutta Kuukumina tarjoaa taas yhden todisteen siitä, ettei taide tunnusta rajoja. Vuodesta 1999 lähtien toiminut orkesteri seikkaili brasilialaisen ja angolalaisen musiikin viidakoissa ennen kuin toiminnan perustaksi vakiintui kuubalainen son.

Ovet ja ikkunat on silti pidetty avoimina vaikutteille. El Trabadajor leikittelee jamaikalaisen skan rytmillä. Viulut ja sello soivat aistikkaasti huilujen sekä lyömä- ja kielisoitinten lomassa. Septetti kunnostautuu myös laajalla laulurintamalla, sillä sen jäsenistä vain kaksi soittaa tuppisuuna.

50-minuuttista kolmentoista kappaleen pakettia olisi kannattanut pikkuisen tiivistää, mutta silti bändi ansaitsee kiitosta myös materiaalinsa laadukkuudesta. Kámina toimii kiitettävästi niin kotikuuntelussa, tanssittuna kuin seurallisen oleskelun taustalla.