Levyarvio: …and Oceans palaa varhaisvuosiinsa yllätysuutuudellaan – Cosmic World Mother hyödyntää metalliryhmän tunnettuja vahvuuksia

...and Oceans
Cosmic World Mother
Season Of Mist

Tähän päivään mennessä jo lukemattomat kertaalleen haudatut yhtyeet ovat koonneet rivinsä tuottamaan uutta musiikkia. Useat yllätyksenä, koska niiden olemassaolon on ajat sitten ehtinyt unohtaa, vaikka alunperin olisi niitä aktiivisesti seurannutkin. Tätä edustaa pietarsaarelainen …and Oceans.

Paluulevyllään yhtye voi ”jatkaa siitä mihin jäi”, keksiä jotain ihan muuta tai palata alkuun. …and Oceans palaa alkuun, vaikka laulaja onkin vaihtunut. Olisi journalistisesti kunnianhimotonta luonnehtia Cosmic World Motheria ”raikkaaksi tuulahdukseksi 1990-luvulta”, mutta sitähän se kuitenkin on.

Vastustamattomasti blastbeatilla käynnistyvä levy hyödyntää tyylikkäästi kaikkea mitä tämä ryhmä osaa. Kappaleet ovat intensiivisiä, vihaisia, melodisia ja maalauksellisia. Narikkaan jätetty introkin pölähtää myöhemmin esiin – aidosti 90-lukulaisen black metalin hengessä – haikeana välisoittona. Ainoastaan nimikappaleen vaivihkainen konesäksätys muistuttaa kuluvasta vuosituhannesta.

Yli kolmen vartin kesto ja verrattain rivakka keskinopeus eivät yleensä lupaa kiinnostuksen kannalta hyvää. Mutta jos Cosmic World Mother oli jo itsessään hienoinen yllätys, sen laadullinen vahvuus ei varsinkaan lakkaa hämmästyttämästä.