Levyarvio: Countryn ja soulin levollinen liitto – Allison Moorer tekee suurenmoista aikuisten ihmisten itkumusiikkia

Allison Moorer
Blood
Autotelic

Country ja soul tulevat samasta syvästä lähteestä. Musiikissa valkoinen ja musta eivät ole vastakkaisia voimia, vaan rinnakkaiset tulkinnat kahdesta toisiaan suuresti muistuttavasta kokemusmaailmasta.

Allison Moorerin omaelämäkerrallisen Blood-albumin avausraita Bad Weather sysää ajatukset suoraan perusasioiden äärelle: tästä on kysymys parhaassa syvän etelän perinteessä! Raastava balladi soi kuin ajaton country-klassikko tai yhtä hyvin se voisi olla deep soul -slovareiden aatelia.

Moorer edustaa isosiskonsa Shelby Lynnen tavoin sitä artistisen autenttisuuden ja luontevuuden lähestymistapaa, jota suurin osa roots-maailmasta jahtaa. Usein myyttisen ”aitouden” tavoittelu jää lauluntekijöillä kaavojen pyörittelyksi ja klisheiden sovinnaiseksi toisintamiseksi. Allison Moorerin suorasukainen ja tunteikas musiikki ei pelaa revival-tekijöiden tapaan muotokeskeisyydellä. Lapsuuden ja nuoruuden muistoista ammentavissa lauluissa sihisee pohjalla käsinkosketeltava vuotavien haavojen ja kivun tematiikka.

Omalle siskolle osoitettu nimikkoraita Blood on katkeransuloisessa hartaudessaan klassikkoainesta. Meillä on yhteinen tuskainen menneisyytemme, meillä on toisemme. Ei tarvitse selitellä, koska minussa virtaa sinun veresi. Have mercy! Allison Moorer tekee suurenmoista aikuisten ihmisten itkumusiikkia.