Levyarvio: Engelsmannin seikkailut Amerikassa saivat jatkoa – Ray Davies tarjoilee lisää täydellisiä lauluja Yhdysvalloista

Ray Davies
Our Country - Americana II
Legacy

Ray Daviesin mielikuvien kimara Amerikan Yhdysvaltojen kulttuurisista juurista, versoista ja kukinnoista sekä amerikkalaisen identiteetin henkilökohtaisesta kokemisesta on edennyt luontevasti toiseen osaansa. Kiehtovan ja ristiriitaisen toisen kotimaan elämyksellinen inspiraatio on ehtymätön, ja uudet kappaleet ovat vähintään yhtä hyviä kuin katsauksen ensimmäisellä osalla. Jayhawks-yhtyeen musisointi on jalostunut vieläkin täyteläisemmäksi hillityissä tyylilajin vaihteluissaan. Hienovaraisesti säestettyinä myös Rayn leppoisat puheosuudet linjautuvat kauniin musikaalisesti lauluihin.

Davies on tietoinen ja ylpeäkin statuksestaan britti-invaasion muassa myyttiseen Amerikkaan kulkeutuneena maahanmuuttajana. Vaikka Kinksit karkotettiin maasta neljäksi vuodeksi, Ray oli jo löytänyt kiehtovan tavan sulauttaa aidon brittiläisen karismansa amerikkalaisiin unelmiin ja todellisuuteen. Lauluihin on koottu monia paikkakohtaisia kokemuksia konserttipaikoista, pioneerien Oklahomasta, bändärien Minnesotasta, kookkaiden henkivartijoiden Chicagosta (ja Lontoosta), bailaajien ja liipaisinherkkien varkaiden New Orleansista. Muistojen elämä ja musa palautuvat ja rinnastuvat kuulokuvissa hienosti aina Muswell Hillin varhaisvuosiin asti.