Perienglantilainen Amerikka esittäytyy – Ray Daviesin uutuus herättää mannertenvälisiä mielikuvia

Ray Davies
Americana
Sony

Vaikka Ray Davies on kiistattomasti vanha mestari, hänen edellinen soololevynsä Working Man’s Café – josta on kulunut jo 10 vuotta – ei jättänyt mitään jälkeä. Americana on kirjaimellisestikin toista maata: nyt mukana on kunnon biisejä ja americanan huippunimiin kuuluvan The Jayhawksin käyttäminen yhtyeenä toimii. Levy onnistuu jopa melkein pyyhkimään bändin edellisen levyn pettymyksen pois, niin vaikuttavaa musisointi on.

Nimen mukaisesti levyllä liikutaan Amerikassa, tosin enemmän mielikuvina kuin tosiasioina. Perienglantilaisena pidetyltä Daviesilta maan vaihdos onnistuu hyvin ja lopputulos on toimiva yhdistelmä kahta eri mantereen maata. Poetryssa hän hämmästelee tavaroiden tulvaa ja ihmettelee, minne runous on kadonnut.

Daviesillä on rutkasti omia USA-muistoja ja osa niistä on kiteytetty onnistuneesti levylle. Laulaja haikailee kuitenkin Amerikkaa, jota ei enää ole – samoin kuin hän on kaivannut kadonnutta Englantia. Vaikka puhvelit eivät enää liiku laitumilla ja kuva vapauden maasta on kyseenalainen, Daviesin näkemys on paljon koskettavampi ”ennen kaikki oli paremmin” -kliseetä. Americana toimii konseptina ja vaikka levy kuulostaa ajattomalta, se on samalla nostalgiaa parhaimmillaan.