Levyarvio: Friikkikarismaa free-säksätyksen lomassa – Matthew E. Whiten ja Lonnie Holleyn yhteistyö on vahvaa lääkettä

Matthew E. White & Lonnie Holley
Broken Mirror: A Selfie Reflection
Domino

Omintakeisesti gospelia, soulia, psykedeliaa, bluesia, jazzia ja countrya yhdistelevä virginialainen Matthew E. White säesti taannoin bändeineen ITE-taiteellaan melkoiseksi tähdeksi noussutta Lonnie Holleytä ja tajusi tämän olevan juuri sitä, mitä hänen äskettäin äänittämänsä free-improvisaatio kaipasi. Silmäiltyään ajatuskatkelmiaan sisältäneitä muistikirjoja musta 71-vuotias alabamalaisfriikki ryhtyi improvisoimaan Whiten musiikin päälle. Syntyi nettielämää perkaava 10-minuuttinen Broken Mirror A Selfie Reflection. Muutamassa tunnissa valmistuivat tämän levyn loputkin neljä pitkää numeroa.

Lopputulos on erittäin kiinnostava. Whiten bändi säksättää ja sytkyttää kuin elektronisempi free-päivitys Miles Davisin On The Cornerista Holleyn loitsutessa laulun ja saarnauksen välimaastossa vähän pehmeämmällä äänellä kuin monilla soolotöillään. Yleisvaikutelma on yllättävän melodinen ja rytmikäs, vaikka perusote on hyvinkin vapaa.

Holleyn karisma ja kantapään kautta omaksuttu viisaus maistuu juuri niin vahvana kuin sopii odottaa 27-lapsisen perheen seitsemänneltä lapselta (spesiaali asetelma hoodoossa) ja jo alle 10-vuotiaana itsestään huolehtimaan joutuneelta Syvän Etelän mustalta ihmiseltä. Vahvaa lääkettä, etenkin juuri nyt!

Voi kun nämä herrat saisi nähdä livenä.