Levyarvio: Jazzin huippujätkät livenä pitkän kaavan kautta – Timo Lassyn ja Teppo Mäkysen yhteislevyllä sooloillaan niin että välillä biisitkin unohtuvat

Timo Lassy & Teppo Mäkynen
Live Recordings 2019-2020
We Jazz

Toissa vuonna tenoristi Timo Lassy ja rumpali Teppo Mäkynen julkaisivat 13 lyhyttä sävellystä sisältäneen studiolevyn, nyt rikospaikalle palataan livenä reippaasti pidemmällä kaavalla. Pisimmillään mennään jo vartin tuntumassa. Vähän yllättäen tämä ei aina ole eduksi, vaikka taannoisessa Jazz Happeningissa nautin heidän yhteistyöstään kovasti. Napakat studioversiot tuntuvat enemmän biiseiltä, tässä tuntuu ajoittain kuin oltaisiin treeneissä. Myös Mäkysen hienovarainen elektroniikalla ehostaminen pääsi paremmin oikeuksiinsa studiossa. Tässä sitä tuskin huomaa.

Läheskään kaikkea studiomateriaalia ei käsitellä, mukana on myös kokonaan uusia numeroita.

Alansa huippujätkistä kun puhutaan, niin toki joukkoon mahtuu monia maukkaita hetkiä. Aeron ”lintumainen” ambient toimii mainiosti, lyhyt Ecru kuulostaa aivan joutsenten töräyttelyltä ja toisessa päässä sen vastakohdat Zomp ja Black Solution synkopoivat rehevän soulahtavasti. Jälkimmäisessä Lassy vetää hauskasti kahden puhaltajan roolit.

Teppo ajautuu välillä pitkähköihin sooloihin – Libertyllä tosi komeasti – ja hiukan luonnosmaiseksi jäävä kokonaisuus tuntuu ajoittain hänen projektiltaan, jossa Lassy vierailee. Timolta jäin kaipaamaan pitkäjänteisempää melodista kehittelyä, tiettyä temaattisuutta.