Levyarvio: Jyskyvää doomia 40 vuoden kokemuksella – Kokoonpanonsa taas remonttiin pistänyt Saint Vitus palaa

Saint Vitus
Saint Vitus
Season Of Mist

Doom-legendan kahdeksas levy on ansiokas, mutta myös vähän setämäinen – vaan mitäpä voi odottaa yhtyeeltä, joka on perustettu yli 40 vuotta sitten. Erittäin jylhältä soundaava albumi osoittaa bändin iän tuomat rajoitteet mutta myös kokemuksen. Toisaalta, linja on pysynyt vuosikymmenten ajan samana ja kuljettu matka kuuluu myös ilmaisun rentoutena ja perustuksia kannattelevana vakuuttavuutena.

Omimmillaan, eli melodisen raskaana jyskyvän doomin äärellä hääriessään bändi kuulostaa erittäinkin mainiolta. Levyn avausraita Remains on oiva esitys rullaavaa ja irtonaista mylvintää, jossa on tarttuvuutta ja imua. Reippaampi ote ja vaativammat laulusuoritukset – melodiset tai rähisevät – eivät välttämättä taitukaan ihan niin sulavasti. Pahaa kompurointia mukaan ei ole jäänyt, ja reipas 12 Years In The Tomb tuntuu vyöryvän varsin mallikkaasti. Hardcorerunttaus Useless on tajuttu jättää viimeiseksi.

Eponyymi albumi on pikku puutteineenkin ilahduttavan vetreä tuotos pitkän linjan koplalta. Alkuperäinen laulaja Scott Reagers on kuitenkin bändin ääni, ja Dave Chandlerin nautinnollisen pörisevä kitarointi pitää yhtyeen ankkuroituna omaan perustamisjulistukseensa.