Levyarvio: Kimuranttia progeheviä taidolla ja tyylitajulla – Wheel on muutakin kuin ”Best Of Tool”

Arvio julkaistu Soundissa 2/2019.
Kirjoittanut: Vesa Siltanen.

Arvio

Wheel
Moving Backwards
Odyssey

Helsinkiläisyhtye on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt jo vakuuttaa kuulijoita isoilla keikkalavoilla ja parilla pienjulkaisulla. Nyt silmään lyödään uusi vaihde esikoispitkäsoiton merkeissä. Homman nimi on moderni ja melodinen progemetalli.

Polyrytmeillä ja pitkillä osioilla täytetyt kappaleet kellottavat paria poikkeusta lukuun ottamatta kukin lähemmäs kymmenen minuuttia. Levyä kuunnellessa nousee vahvat mielleyhtymät vaikkapa Deftonesin ja varsinkin Toolin suuntaan. Tool-viboja lisää laulaja James Lascelles, jonka ulosannissa on erityisesti puhtaissa osuuksissa paljon samaa kuin Maynard James Keenanissa, vaikkei suoraan tätä matkikaan.

Päätösraita Lackingia – joka on kuin “Best of Tool” yhdeksään minuuttiin puserrettuna – lukuun ottamatta bändillä on kuitenkin sen verran omaakin näkemystä mukana, ettei touhu mene täysin pastissiksi. Moving Backwards on taidolla ja tyylitajulla tehtyä kimuranttia heviä, jota on kaikessa progressiivisuudessaankin silti helppo kuunnella.

Wheel on tehnyt hyvän debyytin, joka lupaa orkesterille paljon hyvää tulevaisuudessa niin koti- kuin ulkomailla. Varsinkin sitten, kun se oma ilme kiteytyy ja nousee vielä paremmin esiin.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa