Levyarvio: Kokoonpano kuin kolmisoluinen ameeba – Berghäll Trialityn levy on Avaraa luontoa mystisimmillään

Berghäll Triality
The Arctic
Eclipse Music

Nimestään huolimatta free jazzissa on kliseitä ja maneereita kuin muissakin genreissä. Mielenkiintoiseksi homma käy silloin kun mennään niiden ulkopuolelle, niin kuin tässä.

Saksofonisti Joakim Berghäll (Auteur Jazz, Fredator, Astro Can Caravan, UMO, Ville Leinonen, Helsinki-Cotonou Ensemble) on aina saanut näppylöitä mukavuusalueista ja varmistaa tässäkin jo kokoonpanolla jäljen erilaisuuden. Baritonisti/bassoklarinetistin rinnalla sähkökitaraa ja 6-kielistä kitarabassoa pelaa Kalle Kalima ja moogia ja käsiteltyä pianoa Kari Ikonen.

Neljästä pitkästä kappaleesta koostuva The Arctic -suite on kokonaan Berghällin käsialaa, mutta mietteliäästä maalailusta (enimmän aikaa) jylhästi tummiin teemoihin ja abstraktiin trippailuun yltävä sointi on niin kokonaisvaltainen, että asialla tuntuu olevan kolmisoluinen ameeba. Koko levy on silkkaa substanssia ja verkkaisuudessaan intensiivinen. Upean kliimaksin tarjoaa 25-minuuttinen päätösraita Silent Sea, jossa Ikosen moog pääsee päärooliin. Tulos on Avaraa luontoa mystisimmillään. Majesteettiset valaat hoitelevat asioitaan, hylkeet saalistavat kaloja, tursas muuttaa väriään ja meduusat lipuvat kuin kosmiset ilmestykset. Kuulijan keskittyminen palkitaan ruhtinaallisesti.