Levyarvio: Konstailematon ja kunnianhimoinen projekti – Pelle & Romantiksin estetiikka hakee inspiraationsa aina 1920-luvusta

Arvio julkaistu Soundissa 6/2022.
Kirjoittanut: Virpi Päivinen.

Arvio

Pelle & Romantiks
Konerunoja
Helmi Levyt

Eri taiteilijoista ja muusikoista koostuvan Pelle & Romantiks -ryhmän Konerunoja-levy pohjautuu runoilija Pelle Romantiquen ja kuvataiteilija Lotta Nevanperän taiderunokirjaan. Monitaiteisen albumin säkeissä kuuluu 1920-luvun naiivi epäsovinnainen estetiikka ja hurmiollinen uudismielisyys. Myös äänimaisemat kosiskelevat suurimmaksi osaksi samaista aikakautta.

Jazz-painotteinen musiikki istuu saumattomasti runoteksteihin herättäen ne uuteen eloon. Ensimmäisenä kuultavan Kevät-teoksen ääniraidat täyttyvät viserryksestä, tööttäilyistä ja kolinasta. Chikago puolestaan yhdistää kirjoituskoneen nakutuksen ja paheellisen yökerhotunnelman. Taidokas ja intiimi soitanto pursuaa messeviä elementtejä aina havaijikitaroista piinaaviin konesoundeihin.

Ihmisääni on keskeisessä osassa. Laulu on kaunista ja tarinankerronta tarkkaan harkittua. Sanat nousevat irti arkisesta maailmasta, johon äänteelliset ja musiikilliset tehosteet luovat lisämerkityksiä. Romantiksien käsissä vanhahtava tyyli taipuu hersyvästi nykypäivään.

Konerunoja on kunnianhmoinen mutta konstailematon projekti, joka sykkii yhdessä tekemisen iloa.

Lisää luettavaa