Levyarvio: Magiaa mahan täydeltä – Läjä Äijälän ja Albert Witchfinderin minimalistinen yhteislevy on vaativa ja arvaamaton

Läjä Äijälä & Albert Witchfinder
Centuries Of Youth
Svart

Centuries Of Youth on kahden noitaukkelin, Läjä Äijälän ja Albert Witchfinderin punoma minimalistinen projekti, jonka äärellä ei ole magian keinoja säästelty. Massiivista korvapiinaa on heti tyrkyllä, kun All Made-Up etenee pinnan alla kolisten ja suristen. Äärimmäisen hyytäväsaundiset Hassle ja Walk viiltävät viimeisiäkin veriä ranteista.

Yleensä albumien pimeimmät hetket ovat mielestäni parhaita. Nyt en ole lainkaan varma, sillä hermoja riipivät ja herkkää mieltä vainoavat äänivallit käyvät lähes sietämättömiksi, Witchfinderin eksentrisen laulun muuttuessa samaan aikaan alati teatraalisemmaksi. Herran tekstit voi ympätä oman elämän kokemusseittiin, jota hallitsevat pelot ja epävarmuus. Pidempienkin yöunien jälkeen levy tekisi olon harhaiseksi, eikä migreenikohtauskaan ole kaukana.

Pohdin musiikin syvintä olemusta, ja jopa sitä, voiko tätä kaikkea kutsua musiikiksi. Viimeisten hetkien lyödessä sydän kuitenkin yllättäen vapautetaan. Päätös Everything Is A Dream saa mielen ankkuroitumaan ja suuntaamaan toiveikkain mielin kohti uusia outoja kokemuksia. Äänimaisemien, ja täten myös tunnelmien arvaamattomuus onkin syväsukelluksen parasta antia.