Levyarvio: Matka keksityn maailman ympäri – Arwi Of Lovers kerää soundeja ja tunnelmia kuin harakkaparvi

Arwi Of Lovers
Spiritus Sanctus
Helmi Levyt

Joskus päämäärä, johtopäätös tai päätepiste on toisarvoinen asia ja päämäärätön vaeltelu, vahvistamaton teoria tai päättymätön reitti se asian pihvi.

Spiritus Sanctus on Helmi Levyt -yhtiön pyörittäjänä ja esimerkiksi Joose Keskitalon musiikillisena oikeana kätenä tutuksi tulleen Arwi Lindin projekti, joka ainakin tällä levyllä on suurehko kollektiivi.

Arwi Of Lovers keräilee harakkaparven lailla soundeja, tunnelmia ja sävelkulkuja sieltä täältä. Etehen alkaa kuin futisfanien mullikuoro laulamassa qawwali-tyyliin, Pyhä henki tuo mieleen Don Cherryn aikoinaan isännöimät sessiot, Aksum ammentaa vallankumousta edeltäneestä etiopialaisesta jazzista ja Rauhanaate kumartaa klassisen 60- ja 70-lukujen spirituaalisen freen suuntaan. Viimeisessä varsinkin Sami Pekkola loistaa nimenomaan harhailun saralla ja haitari tuo kontekstiin hauskan slaavilaisen lisän.

Spiritus Sanctus on matka keksityn maailman ympäri todellisuuden kanssa synergistisesti yhteen pelaavan kuvitteellisen perinteen siivillä ja henkevä ylistys ihmisen musiikilliselle empatiakyvylle ja mielikuvitukselle. Suositellaan musiikin ongelmakäyttäjille, jotka sietävät keskeneräisyyttä ja ambivalenssia.