Levyarvio: Musiikkia jostakin matkalle jonnekin – Spektatorin elektrokraut-jurnutus on haastavaa kuunneltavaa

Spektator
1
Ektro

Spektator on Circleä luotsaavan Jussi Lehtisalon ja ennen kaikkea Aavikosta ja niinikään Circlestä tutun Tomi Leppäsen elektroninen duo, jonka ensialbumin instrumentaalit ovat syntyneet yksinomaan syntetisoijilla ja rumpukoneilla.

Matalalla äänialalla rauhallisesti ja rauhoittavasti sykkivä 1 luottaa pitkien biisiensä staattiseen minimalismiin. Kappaleiden pulssien ympärillä tapahtuu pieniä asioita ja niitäkin vähin äänin. Spektatorin hypnoottisuudesta tapaa niin krautrock-jurnutuksen kuin vaihteeksi hitaasti liikuttavan elektronisen tanssimusiikinkin vaikutteita. Hienovaraisuudessaan lähes silittelymäinen koneiden käyttö on johtanut kuulijaystävälliseen mutta pitkän päälle uuvuttavaan tulokseen biisien sisäisen ja välisen rytmisen vaihtelun ollessa minimissään.

Water Splashes lisää sointiinsa elementtejä lähes huomaamatta ja Fruit Talesillä rumpukoneen yllättävät kommentit katkovat varovasti raidan soljuvuutta. Viiden kappaleen tasaisen sähköhoidon jälkeen Sun And Church hätkähdyttää lyhyydellään ja etenkin sykkeen sijasta melodiaa tavoittelevilla syntetisoijillaan.

Spektatorin 1 tarjoaa musiikkia, joka tulee jostain ja menee jonnekin ilman että kumpaakaan osoitetta voi konkretisoida.