Levyarvio: Musiikkiaan suurempi metallilegenda – Demons & Wizards on kolmannella levyllään jo hailakka varjo itsestään

Demons & Wizards
III
Century Media

Vuosituhannen vaihteessa metallimusiikki eri alagenreineen osoitti elpymisen merkkejä. Samalla kun itsepintaisesti lestissään pitäytyneet perinteisen kaavan raskasmetalliyhtyeet valmistautuivat tyylilajin renessanssiin, alkoi levy-yhtiörahoitusta löytyä myös kunnianhimoisimmille hankkeille. Yksi ehdottomasti legendaarisimmista kollaboraatioista syntyi Iced Earthin ja Blind Guardianin nokkamiesten kesken, kun läjään lyötiin molempien yhtyeiden parhaat puolet. Albumi ja bändi sai saman nimen: Demons & Wizards.

Koska yhteistyö lakastui jo pian debyyttiä huomattavasti hailakamman Touched By The Crimson King (2005) -levyn jälkeen, voisi väittää legendan kasvaneen mahdollisesti jopa suuremmaksi kuin mitä musiikillisten ansioiden suhteen lopulta jäi käteen. Jos jo kakkosalbumilta uupuivat selvät tuulenhalkojat, näyttää se jalat alta rykäisevä puhuri puuttuvan myös kolmannella yrityksellä.

Selkein puute näkyy vauhdissa, ja tämän myötä ensilevyllä ihastuttanut, jopa emobändien parhaat hetket haastanut dynamiikka loistaa poissaolollaan. Mitään merkillepantavaa ei tahdo jäädä mieleen. III on kivaa kuunneltavaa, ehdottomasti paikkansa bändin aiempien edesottamuksien rinnalla löytävä kokooma tuttuja tavaramerkkejä, mutta harmillisen mitäänsanomatonta se on.