Levyarvio: Onnistumisia, epäonnistumisia ja janalta poistumisia – Tulkinnat Caterina Barbierin kappaleesta ovat moninaisia

Caterina Barbieri
Fantas Variations
Editions Mego

Remix- ja cover-levyt ovat aina vahvasti ”uhka-vai-mahdollisuus?” -laarissa. Tällä levyllä joukko artisteja tulkitsee Caterina Barbierin kappaletta Fantas parin vuoden takaiselta Ecstatic Computation -levyltä. Kuten asiaan kuuluu, lopputulos toimii vaihtelevasti: onnistuen, epäonnistuen ja tältä janalta kokonaan poistuen.

Epäonnistuneet tulkinnat latistavat alkuperäisen rikkaan kudelman ja jännitteen. Walter Zanettin kitaralle sovittama versio esimerkiksi kuulostaa lähinnä kehnolta yhdistelmältä Steve Reichia ja new agea. Carlo Marian 808:lla ja 202:lla tekemä versio on geneerinen ja laiska.

Jay Mittan Singeli Fantas taas ei toimi tulkintana alkuperäisestä juuri mitenkään päin, mutta aivan omana juttunaan siinä on viehätyksensä. Baseckin Fantas Hardcore käytännössä tuhoaa yhteyden alkuperäiseen yhtä lailla, mutta lopputulos on tylsempi.

Parhaat versiot tekevät Bendik Giske saksofonilla, Kara-Lis Coverdale pianolla ja Kali Malone uruilla. Kaikki nämä löytävät jotain alkuperäisen teoksen jännitteisestä runoudesta omaan tulkintaansa. Ja tekevät sen yllättävällä, jännittävällä ja myös liikuttavalla tavalla. Varsinkin Coverdalen levyn päättävä Fantas Morbida on koskettava.