Levyarvio: Pelissä oma näkemys ja persoona – Peuran Failure on rakennettu vakaan taiteellisen itseluottamuksen varaan

Peura
Failure
Omakustanne

Kun epäonnistumisen pelosta kertovan levyn valmistuminen kestää seitsemisen vuotta, ollaan selvästi omakohtaisuuksien äärellä. Peura-nimellä debytoivan Sonja Pennasen musiikin huolellisuutta onkin vaikea olla tulkitsematta julkilausumaksi, jossa tekijä pistää likoon niin näkemyksensä kuin persoonansakin: ”Tällainen olen. Ota tai jätä.”

Albumin johdonmukainen sointi kertoo vakaasta taiteellisesta itseluottamuksesta. Hennon elektroninen tekstuuri kimaltelee liki täydellisenä kristallisine pianoniskuineen, pimeydessä kiertävine taustakaikuineen ja tungettelematta jännittyvine rytmeineen. Silti sointi on vain taustaa Pennasen tulkinnalle. Ilman fraseerauksensa jokaiseen kulmaan uppoutuvaa laulajaa Failure tuskin porautuisi näin syvälle sydämeen.

Kaikkia tunneulottuvuuksia kontrolloitu äänimaailma ei kuitenkaan palvele. Vaikka lauluilla on hurmaava kyky ohjata katse samanaikaisesti kaukaisimpaan avaruuteen ja pienimpiin yksityiskohtiin, jäävät levyn sävyt usein yleispiirteisiksi. Kokonaisuutena Failure pelkistyykin ilmimerkityksellisen kauniiksi musiikiksi, jonka henkilökohtaisesta otteesta ristiriidaton muotokieli syö ripauksen.

Kuuntelunautintoa tämä ei kavenna. Mutta rivien välit paljastavat, että Pennasen minimalistisen valloittava melodiantaju voisi kestää monitulkintaisemmankin esillepanon.