Levyarvio: Raakaa voimaa ja liskon logiikkaa – Action Bronson sukeltaa psykedeelisen rinnakkaistodellisuuden syvään päätyyn

Arvio julkaistu Soundissa 6/2022.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Action Bronson
Cocodrillo Turbo
Loma Vista

Amerikkalaisen räppärin ja myös kirjailijana kunnostautuneen julkkiskokin Action Bronsonin seitsemäs studioalbumi on artistin lempielementistä vedestä inspiraationsa hakenut teos. Vesimies-Bronson sukeltaa konseptiräpin syvään päätyyn ja sylkee tunnistettavalla flow’llaan kaiken maailman villipedoista – ja villipetona – vakioannoksella seksiä, misogyniaa ja naisten halventamista.

Albumin tapahtumat sijoittuvat artistin luomaan psykedeeliseen rinnakkaistodellisuuteen (tai -utopiaan), jossa käydään jatkuvaa keskustelua ja taistelua luonnon kanssa. Mitään perusvesiurheilua tämä ei kuitenkaan ole, vaan karismaattisen partanaaman uniikkeja sanoituksia ja verbaalista lahjakkuutta säestävät oudon mielikuvitusmaailman ukkosenjylinät ja muut trooppisen metsän äänimaisemat, pianohookit ja soul-samplet, joiden tuotannoista vastaavat Alchemist, Roc Marciano, Daringer sekä räppäri itse.

Queensistä ponnistava puolialbanialainen artisti on huumorintajuinen mutta vakavastiotettava taiteilija, jonka kaikesta tekemisestä (niitä kokkausohjelmia myöten) heijastelee ainutlaatuinen aitous, jota ei voi sulkea häkkiin. Persoonaa motivoi raaka voima ja liskon logiikka, mutta silti hän onnistuu löytämään ja tekemään ihmeitä jokapäiväisestä arjesta.

Lisää luettavaa