Levyarvio: Spoken wordia kuilun reunalta – Moor Motherin uusi levy ottaa askeleen helpommin lähestyttävään suuntaan

Moor Mother
Black Encyclopedia Of The Air
Anti-

Philadelphialaisen runoilijan Moor Motherin musiikki on yleensä kuulostanut ääniraidalta hetkelle juuri ennen kuin putoamme lajina pohjattomaan kuiluun. Black Encyclopedia Of The Air ottaa monta askelta rauhallisempaan ja ehkä jopa helpommin lähestyttävään suuntaan. Ottaen huomioon mistä lähdetään, ei tämä siirto tietenkään vie Moor Motheria lähellekään mitään edes etäisesti valtavirtaista pistettä.

Ensimmäinen asia mihin kiinnittää huomiota on tila. Moor Motherin levyt ovat yleensä tiiviisti pakattuja kuin romahtava tähti, mutta tällä levyllä biisit hengittävät.

Spoken word -henkinen räppäys on retrosti mukavaa. Flow ja korkkiruuvin lailla itseensä kiertyvät runot tuovat mieleen vuosituhannen vaihteen.

Miellyttävyydestä huolimatta, tai ehkä juuri siitä johtuen, Black Encyclopedia alkaa jossain vaiheessa toistaa itseään. Biisien soundimaailma on rakennettu enimmäkseen samoista osista: kupliva ja limittyvä synabasso/basari -yhdistelmä, säksättävät haitsut ja snaret, hiukan Rhodes/Wurlitzer-henkistä kosketinhöystöä…

Shekere ja Clock Fight erottuvat joukosta lyyrisine, ajoittain lähes humoristisine viuluineen. Ja Zami, joka tuo mieleen aiemmat levyt.